Манастир

Св. Св. Кирил и Методий, лого на Клисурски манастир

Клисурският манастир е действаща девическа общежителна света обител. Към настоящият момент има шест монахини и няколоко послушнички.  Игуменка на манастира е  майка Таисия.

    История на  монашеството в Клисурски манастир

Още от своето възобновяване през 1867г. първия Игумен Архимандрит Антим I полага основа на духовния живот на манастира, който не секвал и до днес. По негово време се събира монашеско братство, което развива дух. Просветната дейност. Основава се и килийно училище в което се обучавали само момчета.

От там на сетне множество игумен с монашеските братства са превели светата обител по историческия и път до наши дни.

През 2002 година отно възкръсва една стара традиция. Светата обител отново се оглавява от монах с името Антим. По примера на първоигумена и възобновителя на манастира Архимандрит Антим Дамянов, той успява да събере монашескво братство с което да постигне ново духовно възраждане и да приведе манастира в адекватен за съвремието духовен и материален облик.

През 2008 година ръководството на Видинска епархия оценява качествата, опита и всестранната образованост на Архимандрит Антим IV-ти и го назначава на високо отговорната длъжност протосингел. По настоявне на Архимандрит Антим светата обител получава статут на женски манастир. В него са населени шест монахини предвождани от игумения майка Таисия. Сестрите от манастира остават под духовното ръководство на своя старец Архимандрит Антим IV-ти.По този начин се продължава, достойното служение и обгрижване на светата обител като „светилник”, който пръска духовна светлина.

Към настоящият момент манастирското сестринство наброява шест монахини и няколко послушнички.

Leave a Reply

Your email address will not be published.