Музей на Църковната история

МУЗЕЙ НА ЦЪРКОВНАТА ИСТОРИЯ ВЪВ ВИДИНСКА ЕПАРХИЯ

През 2012 година с благословението на Видинския митрополит Дометиан, в Клисурския манастир се откри музей на Църковната история на Видинска епархия. Музеят представя историята на Клисурски манастир от XIV век до днес. Освен историята на светата обител, той е тясно свързан с Църковната история на цялата Видинска епархия, както и с великите български църковни дейци Екзарх Антим I и Екзарх Йосиф.

Колекцията на Църковния музей включва уникални експонати от историята на Православната църква и българската държава. В една от витрините музеят, който е единствен във Видинската епархия, съхранява вещи на първия български екзарх Антим I. Той е и първият председател на Народното събрание на България след Освобождението. Сред тях са богослужебните му одежди, жезълът и среброкованата му корона.комплекти с богослужебни одежди на първите български екзарси, както и църковни утвари използвани от тях.

Едни от най-ценните експонати на музея е позлатно сребърно евангелие с обков което тежи 25 килограма. То е изработено през 1894 г. в Русия за църква в гр. Берковица. До него поклонниците ще видят още по-старо евенгелие – от 1778 г., дарение на манастира от руския император Николай II. Ценните паметници на християнското изкуство от Видинска епархия. В музея има много стари икони и осветени църковни предмети изрисувани и изработени за Видинска Епархия. Една от дрвените икони в музея е тази на св. Богородица от ХVІІ век, 1688 г., когато е избухнало Чипровското въстание. Има сребърна икона на св. Александър Невски от 1877 г., подарена от император Александър ІІ на един от неговите генерали.
В детайли е представена историята на Клисурската света обител от Възраждането до днес. Последното обновяване на манастира е от 1867 г. Историята е изпълнена с много дати, имена, интересни факти. Знаменити личности са посещавали Клисурската света обител, като се започне от Иван Вазов и се стигне до Йордан Радичков.